Podział kuchni na strefy

27.11.2014

Projektowanie kuchni nie jest pozbawione pewnych zasad, o których opowiem pokrótce poniżej. Człowiek jest taką istotą, która lubi narzucać sobie zasady po to, aby ich później nie przestrzegać... Jednak reguły stosowane podczas urządzania kuchni mają na celu usprawnienie pracy, zmniejszenie ilości ruchów, generalnie poprawienie ergonomii pomieszczenia. Dlatego też, każda osoba urządzająca kuchnie, szczególnie na własną rękę, powinna znać podstawy.

Podział kuchni na strefy

Strefa Zapasy, to strefa która powinna charakteryzować się dobrą dostępnością, aby z łatwością można było wyjmować/chować produkty spożywcze, takie jak : herbaty, kawy, mąki, kasze, ryże, konserwy, produkty chłodzone/mrożone itd. Dana strefa obejmuję lodówkę i zamrażarkę oraz szafki przeznaczone do przechowywania.

Strefa Przechowywania zawiera sztućce, talerze, kubki,  pojemniki, drobny sprzęt AGD. Dlatego też warto pomyśleć o umiejscowieniu w tej strefie zmywarki. Znacznie usprawni to pracę w kuchni.

Dzięki takiemu rozwiązaniu strefa przechowywania płynnie przechodzi w strefę Zmywania. Oprócz zmywarki naturalnym elementem tej strefy jest zlewozmywak oraz szafka, w której przechowywane są wszelkie środki czystości stosowane w kuchni oraz, najlepiej pod zlewem - jak w prawdziwym polskim domu, kosze na śmieci.

W strefie Przygotowywania powinny znajdować się narzędzia używane podczas przygotowywania potraw. Natomiast głównym elementem strefy przygotowywania jest oczywiście blat roboczy. Powinien on mieć minimum 90cm szerokości, aby umożliwić swobodę ruchów podczas gotowania. W tej strefie warto też przechowywać otwarte już oraz najczęściej stosowane produkty spożywcze. Idealnym miejscem w szeregu stref kuchni jest dla strefy przygotowywania miejsce pomiędzy strefą zmywania oraz gotowania.

Meritum kuchni, czyli strefa Gotowania, to oczywiście kuchenka czy też płyta grzewcza wraz z piekarnikiem oraz mikrofalówka. W tej strefie przechowuje się również przyrządy stosowane bezpośrednio podczas gotowania - rękawice kuchenne, garnki oraz patelnie, naczynia żaroodporne, blachy, sztućce do gotowania czy nawet książki kucharskie.

Forma kuchni a jej strefy

Bez względu na formę kuchni można zastosować jej podział na strefy. Dla osób praworęcznych projektowany ruch w kuchni obiera kierunek zgodny z ruchem wskazówek zegara, a dla leworęcznych - przeciwny. Jednak jest to umowna zasada, którą ze względu na np. wieloletnie przyzwyczajenia można modyfikować. Nie ma sensu zmuszać osoby praworęcznej do chodzenia zgodnie z ogólno przyjętymi zasadami, jeżeli od lat chodzi wspak.

A_MS_1_układy

Źródło: http://www.blum.com/pl/

Trójkąt roboczy

Głównymi strefami w kuchni są:

                               - strefa przechowywania,

                               - strefa gotowania,

                               - strefa zmywania.

Wyznacznikami tych stref są więc lodówka, kuchenka i zlew. Te trzy obiekty wyznaczają wierzchołki trójkąta roboczego w kuchni. Udowodniono, że człowiek pracując w kuchni porusza się głównie właśnie między tymi trzema centrami pracy, pokonując w ten sposób trójkąt roboczy nawet kilkadziesiąt razy dziennie. Dlatego też niezmiernie istotne jest, aby projektowana kuchnia nie wydłużała zanadto odległości między nimi.A_MS_1_schemat

Marta Stępień